My Multisiren Shows "Can't Detect Device" in Vera

This may be a range or connectivity issue. Let's see if we can suggest some solutions.

The very first thing to try is Update Neighbor Nodes. This is a helpful troubleshoot feature in Vera's interface that allows you to refresh the connections between hub and devices. It may help Vera find the most efficient route to your Multisiren. Here's how to do it:

1. Use a computer to log into GetVera.com and select your hub.
2. From the Dashboard, select Settings
3. Select Z-Wave Settings
4. Click on the Advanced tab
5. At the bottom of the advanced tab, you'll see a GO button to run the “Update Neighbor Nodes”. The process can take several minutes or over an hour depending on the size of your Z-Wave network.

Let's say Updating Neighbor Nodes didn't help. Another thing to try is to excludeand re-include the siren directly from the installation location. Similar to the idea behind Update Neighbor Nodes, it's possible that Vera hasn't found the best route to communicate with the device. This can sometimes happen if you include the unit close to Vera and then move it away to be installed.  

It's also possible that the installation location is out of your mesh network's range, or there are too many interferences around - thick walls and metal elements will shorten the range of any Z-Wave device. Try bringing the siren closer to the hub or a Z-Wave signal repeater, and exclude it and re-include it from the new spot. If connectivity improves, it's possible the original location was out of range. 

We also recommend checking out this short troubleshoot guide about optimizing installation locations and how Z-Wave range works.  

If you've tried all the above and nothing helps, reach out to us! We'll be happy to help.

  • 237
  • 06-Dec-2018
  • 141 Views